Kajakcenter

Angående Covid-19 pandemin

Med hänsyn till de omständigheter som pandemin försätter världen i håller vi öppet för förbokade besök så att olika grupper kan hållas åtskilda från varandra. Undvik spontana besök!

Vid ankomsten ombeds ni att desinficera händerna och den möjligheten finns såklart också inför avfärd efter avslutad paddling. I år ber vi våra gäster att ta med egen vattenflaska och vi lånar inte ut paddelhandskar. Vi håller paddellängds avstånd till varandra, hälsar inte i hand och låter bli att kramas. Våra paddlar desinficeras mellan varje besök.

Har du eller någon i ditt sällskap aldrig paddlat förut? Berätta det vid bokning så hjälper vi er med glädje om bara tiden finns.

Vi kommer att paddla i grupp var 14 dag och då är alla intresserade med viss vana välkomna!

Välkommen till ÖBS Kajak på Öckerö!

Vi sjösätter oftast i en vik med grunda vatten för de första minuterna med fina paddelstråk alldeles nära. Att hyra hos oss innebär att få helutrustad kajak: flytväst, kapell, paddel, kamratlina och länspump. Mobiltelefonfodral, våtskor, paddelhandskar och vattentäta packsäckar lånar vi ut gratis så gott vi kan!

Vad ska vi ta med oss?

Ett torrt ombyte är skönt vid återkomsten till hamnen även om ingen i ert sällskap prövat ofrivilligt bad. Ett enkelt mellanmål kan höja humöret efter en stunds motvindspaddling:) Vi vill också föreslå keps, solglasögon, vattenflaska och saltvattentåliga skor. Det är mycket lättare att röra sig i och ur en kajak med korta shorts eller stretchvänliga byxor, löpartights.

Tänk på säkerheten!

Du ska alltid vara fri att glida ur sittbrunnen närhelst du önskar. Lås aldrig fast dig genom att förvara något mellan knäna, ens vid kortare överfarter.

Är gruppen fler än 4 personer är det viktigt att ingen “tappas bort” på turen. Använd en förstepaddlare och en sistepaddlare eller dela upp ansvaret för varandra sinsemellan.

Svarta torra stenar blir blixthala när du sätter en blöt fot på dem.

De vita vackra sjötulpanerna som draperar stenar och klipphällar i vattenbrynet är rakbladsvassa och skär illa I nakna knän och fötter.

Rödmaneter är ofta gula och deras trådar orsakar en brännande sveda oftast flera dagar.

Går du för nära en bergvägg kan du fasta i vågorna och de strömmar som uppstår där. Bäst är ett avstånd på 10-15 meter om du har sidvind.

Kajaken ska aldrig vara i farleden annat än för att korsa den vid överfart. Farleden är för större fartyg med en mycket längre “bromssträcka” än du.

När du närmar dig färjeläget vid Burö bör du hålla avstånd till färjan och vara synlig från kaptenen hytt. Går du för nära syns du inte och det hindrar kaptenen från snabba manövrar, t.ex backning i samband med ambulanstransport. Ha tålamod och var sedd!

Är du helt ny paddlare eller finns det någon i ditt sällskap som kanske aldrig paddlat förut? Berätta det vid bokning så hjälper vi er gärna med glädje om det bara finns tid. Det är gratis.

Priser 2021

Tiden räknas från avfärd. Tid i hamnen för packning och förberedelser är utan kostnad.

Singelkajak                   Dubbelkajak

0-3 tim   320 kr               430 kr (med en deltagare upp till 17 år 360 kr)

0-6 tim   440 kr               600 kr ( med en deltagare upp till 17 år 540 kr)

0-24 tim 520 kr               790 kr (med en deltagare upp till 17 år 720 kr)

Rabatter

1 vuxen som paddlar med en ungdom i varsin singelkajak har 70 % rabatt på en av kajakerna

2 vuxna som paddlar med barn i varsin singelkajak har yngsta barnets kajak gratis. Dessa rabatter kan inte kombineras med varandra.

StandUpPaddling tillhandahålles med bräda, paddel, flytväst och vattenskyddat mobilfodral.

1 tim  140 kr  2 tim 250 kr

Öppet 9-18 Torsdag, fredag, lördag och söndag med telefonnr: 073-15 15 984. Förboka ert besök någon dag före ankomst för säkerhets skull. Mailadress obskajak@gmail.com. Det går bra att betala med Swish, kort eller kontant.

Swishnummer 123 420 1125/ Öckerö Båtsällskap


Kalender 2021

Simskola med Jessie!

Simskolan vänder sig till barn 4 – 12 år som vill få vattenvana, simkunskap/simkunnighet eller utveckla sin simteknik på avancerad nivå (crawl, livräddning, distans). 

Simskolan löper på två veckor och eleverna går på 30 minuter lektion varje vardag under dessa dagar. Den pågår måndag till fredag 19 juli-30 juli mellan kl. 11 och 15.

Lär dig köra styrpulpetbåt med Cassandra!

(Presentation inom kort)

Kajakkurs med Hanna&Tobias:

Vill du ha bättre säkerhet för dig själv och ditt sällskap rekommenderar vi Hanna och Tobias som ger kurser i vår hamn på Kanotförbundets utbildning European Paddla Pass. Du träffar härliga människor och lär dig mer! 

Gul kurs är en kurs på startnivå men det är bra om du suttit i kajak någon gång. Är du helt ovan kan du boka kajak på obskajak@gmail.com och fråga om lite hjälp så finns det en vänlig instruktör som hjälper dig. Det är en bra förberedelse om det känns som om en sådan behövs.

Gul kurs ges 5, 12, 13 och 20 juni.  I juli 4, 11, 12, 17-18 och 24. I augusti 6, 7, 14 och 22

Grön kurs ges 9 maj, 5 och 19 juni, 11, 17-18 juli och 6, 7, 8 augusti. 

Bokning sker på kontakt@naturtid.se och mer info finns på www.naturtid.se

—————————-

Var ska vi paddla?

Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård har paddelvänliga och spännande vatten med 10 öar och mängder av holmar.  Naturen erbjuder både stillsamma indianpaddlingar och häftiga grynnor för rockhopping och surfing. Varje ö och varje holme har en vindsida och en läsida så paddlingen kan alltid göras lite svårare för den som vill vara med om mycket på få timmar.

Paddla landnära när det är möjligt, planera överfarter mellan holmar och öar så att vägen blir så kort och klok som möjligt, undvik ensampaddlingar och välj väg efter vindförhållanden och ork!

Paddeltips

1. Hamnen utmed Hälsö till Burö och tillbaka till hamn. C:a 3,5 km. En landnära paddling över delvis mycket grunda vatten, skyddade från stark vind och vågor. Läge för teknikövningar och en kort skön paddelupplevelse.

2. Hälsö Runt går över Burö, förbi ett färjeläge och med landnära paddling når ni tillbaka till hamnen genom brohålet i bron mellan Hälsö och Öckerö, c:a 4 km. Paddla genom brohålet rakt framifrån så mötande båttrafik ser er och så ni kan se när det är fritt fram.

3. Från hamnen till Lindholmen över Burö och tillbaka.  C:a 5 km. Lindholmen är en populär övernattningsholme med grillplats och utedass. Holmarna vid Burö: Ängholmen, Äxholmen och Långholmen  ligger nära varandra och mellan Långholmen och Lindholmen är en kort överfart.

4. Halleskären  ligger sydväst om Hönö och att ta sig dig är en längre paddling på c:a 22 km, inklusive vilsam paddling mellan Äxholmarna. Mestadels landnära paddling men med några överfarter.

Från hamnen går Ni genom brohålet och följer Öckerös östsida tills ni ser Vindkraftverket och håller kurs på det. Därefter passerar ni ett livligt trafikerat färjeläge (planera, vänta och passera när färjan inte störs av er). När ni närmar er Fotöbron kan ni gå genom Hönö Hamn för att sedan hålla kurs mot de två stora vita pelarna på Fotö, runda Fotö på norrsidan, stryka utmed Fotös västsida och när en järnstång med vit topp som fungerar som markering av grund, mitt i farleden mellan Fotö och Äxholmarna är passerad är det dags att smyga in mellan Äxholmarna  för att sedan ta en kort överfart till Halleskären och gå i land nära Sportfiskeklubbens brygga. Hemvägen kan ni ta vägen över södra Fotö genom fiskebåtshamnen, ta en tuff blåsig överfart parallellt med Fotöbron och sedan landnära paddla hemåt samma väg. Annars går ni samma väg hem som ni kom.

5. Mera för den äventyrslystne i gott sällskap är Rörö Runt, stora delar av ön naturreservat med garanterat bränningar på västsidan. Övernattning på Rammen. Surfing i Hummerviken eller Vinga via Halleskären.

Varmt Välkommen!