Kajakcenter

Öckerö Båtsällskap Ungdom&Utbildning har kajaker, windsurfing, StandUp paddelboards,  optimistjollar och en högkvalitativ minikurs för att köra styrpulpetbåt.

Vår offentliga kajakuthyrning är avslutad till förmån för ungdomsverksamheten där vår filosofi är åldersblandning, alla åldrar är välkomna för bästa gemenskap och erfarenhet i gruppen. Våra kajaker och all annan utrustning används av medlemmar, guider, kursgivare och lärare.

Vill du bli medlem?


Skicka ett mail till NYMEDLEMUoU@gmail.com med dina kontaktuppgifter och önskemål.

Namn, telefonnummer, emailadress. Ange hur många personer som ingår i hushållet och hur många av dem som är under 20 år. Ange också om du vill ha tidningen Båtnytt i pappersformat till brevlådan eller till din mail eller inte alls vill ha den:)


Vad händer sedan?


Det kommer en faktura på medlemsavgiften 300 kr till din e-postadress och en inbjudan till vår interna sida på Facebook ÖBS Ungdom&Utbildning. Sedan kan du delta i någon av våra välkomstträffar i hamnen i maj och juni. De annonseras här på hemsidan och på vår egen sida på Facebook ÖBS Ungdom&Utbildning och på den offentliga Facebooksidan ÖBS Kajak på Öckerö.

Viktigt! Vill du vara medlem som båtägare och ej delta i U&U går det bra att göra som angivet ovan. Lägg bara till “Enbart båtinnehavare” i din medlemsanmälan så slipper du onödig information.


Vilka förmåner ger ett medlemsskap i Öckerö Båtsällskap Ungdom & Utbildning?


Som medlem har du frihet att använda kajaker, StandUpbrädor och windsurfutrustning närhelst du vill hela sommarhalvåret. Du bokar på nätet och betalar med Swish, alltid med angivande av ditt medlemsnummer.  Din kostnad styrs av hur mycket du deltar och hur mycket ansvar du vill ta. Stödmedlemmar har en prislista, Medhjälpare en annan. 

Är du ledare,  instruktör eller ansvarig för underhåll bokar du utrustning utan kostnad. Områden att ansvara för är kajakvård och reparationer, trädgårdsskötsel,  städning av lokaler, värdskap för studiebesök, assistans på vattnet vid gymnasieskolans idrottslektioner, assistans vid kursverksamhet: windsurfinglektioner eller kajakkurs.


Vänligen se nedan, senaste info om priser och bokningar,  uppdaterat 8 Januari 2022

 

A. Som medlem i Öckerö Båtsällskap kan du efter att ha deltagit i någon av våra välkomstträffar boka din kajak online och betala enligt grundprislista. 
 
Singelkajak 3 tim 300 kr, 6 tim 440 kr, 24 tim 540 kr
Dubbelkajak 3 tim 400 kr, 6 tim 600 kr, 24 tim 820 kr
StandUp paddleboard 1 tim 140 kr 3 tim 250 kr 6 tim 400 kr
 
Rabatter
 
Paddlar du med ungdom i ålder upp till 20 år i varsin singelkajak har du
 70 % rabatt på ungdomens kajak. 
Är ni två vuxna i varsin singelkajak i sällskap med ungdomar upp till 20 år är yngsta barnets kajak gratis. 
 
Har du gått någon av kurserna i kajakpaddling med Hanna och Tobias på Naturtid i vår hamn har du 10 % reducering av priset. Alla rabatter här angivna gäller både om du är stödmedlem eller medhjälpare i Ungdom&Utbildning. 
 
B. Som Medhjälpare i Ungdom & Utbildning deltar du på de arbetsdagar och träffar som ordföranden i U&U kallar till. Det brukar vara ett vår-och ett höstmöte och 2 arbetsträffar per år. Du ska följa Facebooksidan ÖBS Ungdom&Utbildning. 
 
Prislista för medhjälpare i U&U:
 
Singelkajak 3 tim 140 kr, 6 tim 200 kr, 24 tim 260 kr
Dubbelkajak 3 tim 215 kr, 6 tim 300 kr, 24 tim 395 kr
StandUp paddleboard 3 tim 150 kr 6 tim 300 kr
 
C. Båtplatsinnehavare i hamnen lånar våra Lampo-kajaker med full utrustning för 100 kr heldag. Bokning sker online efter att du deltagit på någon av våra välkomstträffar. 
 
D.  Medhjälpare i U&U med särskilda ansvarsområden bokar och använder kajaker och Sup kostnadsfritt. Detsamma gäller styrelsens medlemmar. 
Du kan själv eller med flera dela ett ansvarsområde som t. ex
 
1.Kajakvård och reparationer. 
2. Trädgårdsmästeri 
3. Medhjälpare/assistent/kökarl vid idrottslektioner och windsurflektioner. 
4. Ordning och städ i våra lokaler och utrymmen. 
5. Instruktörer, ledare och lärare, event-och projektansvarig för “pröva på tillfällen”,  barn-och familjedagar, gruppaddlingar och kursgivare.
 
Öckerö Båtsällskap är en småbåtshamn med flera sektioner som t.ex hamn, miljö, båtplats och ungdom&utbildning.
Ordförande i Öckerö Båtsällskap är Roger Vikmo. 
Ordförande i föreningens sektion Ungdom & Utbildning är Christer Lindstrand och hans suppleant i styrelsen är Ivar Alm. 
Administratör är Perolow Svenburg. 
Bokning av kajak och medlemsfrågor:
Mail obskajak@gmail.com
Tel. 0731515984 smsa vid ej svar, vi lyssnar inte av röstmeddelanden

 

………………………………

Paddla kajak med känsla för säkerhet!

Du ska alltid vara fri att glida ur sittbrunnen närhelst du önskar. Lås aldrig fast dig genom att förvara något mellan knäna, ens vid kortare överfarter.

Packluckorna i kajakens för och akter är luftfickor som håller kajaken flytande även vid vattenfylld sittbrunn. Stäng luckorna noggrant och säkra alltid knutarna så att luckorna inte kan försvinna under paddling.

Är gruppen fler än 4 personer är det viktigt att ingen “tappas bort” på turen. Använd en förstepaddlare och en sistepaddlare eller dela upp ansvaret för varandra sinsemellan.

Svarta torra stenar blir blixthala när du sätter en blöt fot på dem.

De vita vackra sjötulpanerna som draperar stenar och klipphällar i vattenbrynet är rakbladsvassa och skär illa I nakna knän och fötter.

Rödmaneter är ofta gula och deras trådar orsakar en brännande sveda oftast flera dagar.

Går du för nära en bergvägg kan du fasta i vågorna och de strömmar som uppstår där. Bäst är ett avstånd på 10-15 meter om du har sidvind.

Kajaken ska aldrig vara i farleden annat än för att korsa den vid överfart. Farleden är för större fartyg med en mycket längre “bromssträcka” än du.

När du närmar dig färjeläget vid Burö bör du hålla avstånd till färjan och vara synlig från kaptenen hytt. Går du för nära syns du inte och det hindrar kaptenen från snabba manövrar.

Var ska vi paddla?

Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård har paddelvänliga och spännande vatten med 10 öar och mängder av holmar.  Naturen erbjuder både stillsamma paddlingar och häftiga grynnor för rockhopping och surfing. Varje ö och varje holme har en vindsida och en läsida så paddlingen kan alltid göras lite svårare för den som vill vara med om mycket på få timmar.

Paddla landnära när det är möjligt, planera överfarter mellan holmar och öar så att vägen blir så kort och klok som möjligt, undvik ensampaddlingar och välj väg efter vindförhållanden och ork.