Kajakcenter

Vi sjösätter oftast i en vik med grunda vatten för de första minuterna med fina paddelstråk alldeles nära. Att hyra hos oss innebär att få helutrustad kajak: flytväst, kapell, paddel, kamratlina och länspump. Mobiltelefonfodral, våtskor, paddelhandskar och vattentäta packsäckar lånar vi ut gratis så gott vi kan!

Priser 2018

Singelkajak                   Dubbelkajak

0-3 tim   300 kr               400 kr (med en deltagare upp till 15 år 360 kr)

0-6 tim   420 kr               580 kr ( med en deltagare upp till 15 år 540 kr)

0-24 tim 490 kr               760 kr (med en deltagare upp till 15 år 720 kr)

7 dygn  3000 kr             4600 kr

SUP, StandUpPaddling tillhandahålles med bräda, paddel, flytväst och vattenskyddat mobilfodral.

Våtskor och handskar lånar vi ut gratis så länge vi kan!

1 tim  140 kr  2 tim 250 kr

Öppet 9-18 onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag med telefonnr: 073-15 15 984. Mailadress obskajak@gmail.com. Det går bra att betala med Swish, kort eller kontant.

Swishnummer 123 420 1125/ Öckerö Båtsällskap

———————————-

Kajakskola för alla åldrar och Öppet Hus i Kajakviken lördagar kl. 10 – 14!

5 maj, 12 maj, 19 maj, 26 maj ger vi kurs för helt nya paddlare. All utrustning ingår i kostnaden 380 kr och paddlingen sker på trygga vatten och med erfarna paddlare.Vi följer Kanotförbundets utbildningskoncept European Paddlepass.

2 juni Paddla tillsammans med barn 6-15 år. Anmäl dig för paddling med en riktigt ung person! Vi använder både tandemkajaker och singlekajaker och det finns alltid en erfaren paddlare i sällskapet. Vi behöver en vuxen per barn för trygghetens skull och det brukar vara härliga timmar. Barnen deltar gratis, vuxen över 20 år betalar 125 kr och ungdomar 16 – 20 år lägger 60 kr.

9 juni och 16 juni Prova På Windsurfing med kunniga och passionerade instruktörer. All utrustning ingår och en följebåt guppar i fjorden. Kostnaden är 225 kr och anmälan görs till obswindsurfing@gmail.com

23 juni och 30 juni Paddla tillsammans med barn 6-15 år. Anmäl dig för paddling med en riktigt ung person! Vi använder både tandemkajaker och singlekajaker och det finns alltid erfarna paddlare i sällskapet. Vi behöver en vuxen per barn för trygghetens skull och det brukar vara härliga timmar. Barnen deltar gratis, vuxen över 20 år betalar 125 kr och ungdomar 16 – 20 år lägger 60 kr.

4 augusti Övningar och examinationer på gul och grön nivå European PaddlePass

11 augusti Vi firar Västerhavsveckan! Öppet hus i Kajakviken för alla som vill prova på att paddla kajak en stund kostnadsfritt. Bra instruktion och god hjälp tillhandahålles. Och vi firar lite mer: Prova på windsurf med all utrustning på plats och kunnig instruktion. Pris Prova på Windsurf 225 kr. Anmälan till windsurf görs till obswindsurfing@gmail.com.Att prova kajak är gratis men anmälan görs till obskajak@gmail.com

18 augusti Prova på windsurfing med all utrustning du behöver och kunniga instruktörer. Anmälan görs till obswindsurfing@gmail.com och avgiften är 225 kr.

25 augusti, 1 september och 8 september Övningar och examinationer på gul och grön nivå European PaddlePass.

Receptionen är öppen från kl. 9 och betalning erläggs vid ankomst. Swish, kort och kontanter fungerar fint.

—————————-

Bra att ha med sig:

Vattenflaska, russin-nötter-choklad eller bra mellanmål,, solglasögon, keps mot sol och regn, solskyddsfaktor och ett torrt skönt ombyte. Vid flera timmars paddling kan det vara klokt att använda paddelhandskar. Det går bra att vara barfota vid paddlingen eller ha skor som tål havsvatten. Använd byxor, löpartights eller shorts som det är lätt att röra sig i.

Var ska vi paddla?

Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård har paddelvänliga och spännande vatten med 10 öar och mängder av holmar.  Naturen erbjuder både stillsamma indianpaddlingar och häftiga grynnor för rockhopping och surfing. Varje ö och varje holme har en vindsida och en läsida så paddlingen kan alltid göras lite svårare för den som vill vara med om mycket på få timmar.

Paddla landnära när det är möjligt, planera överfarter mellan holmar och öar så att vägen blir så kort och klok som möjligt, undvik ensampaddlingar och välj väg efter vindförhållanden och ork!

Paddeltips

1. Hamnen utmed Hälsö till Burö och tillbaka till hamn. C:a 3,5 km. En landnära paddling över delvis mycket grunda vatten, skyddade från stark vind och vågor. Läge för teknikövningar och en kort skön paddelupplevelse.

2. Hälsö Runt går över Burö, förbi ett färjeläge och med landnära paddling når ni tillbaka till hamnen genom brohålet i bron mellan Hälsö och Öckerö, c:a 4 km. Paddla genom brohålet rakt framifrån så mötande båttrafik ser er och så ni kan se när det är fritt fram.

3. Från hamnen till Lindholmen över Burö och tillbaka.  C:a 5 km. Lindholmen är en populär övernattningsholme med grillplats och utedass. Holmarna vid Burö: Ängholmen, Äxholmen och Långholmen  ligger nära varandra och mellan Långholmen och Lindholmen är en kort överfart.

4. Halleskären  ligger sydväst om Hönö och att ta sig dig är en längre paddling på c:a 22 km, inklusive vilsam paddling mellan Äxholmarna. Mestadels landnära paddling men med några överfarter.

Från hamnen går Ni genom brohålet och följer Öckerös östsida tills ni ser Vindkraftverket och håller kurs på det. Därefter passerar ni ett livligt trafikerat färjeläge (planera, vänta och passera när färjan inte störs av er). När ni närmar er Fotöbron kan ni gå genom Hönö Hamn för att sedan hålla kurs mot de två stora vita pelarna på Fotö, runda Fotö på norrsidan, stryka utmed Fotös västsida och när en järnstång med vit topp som fungerar som markering av grund, mitt i farleden mellan Fotö och Äxholmarna är passerad är det dags att smyga in mellan Äxholmarna  för att sedan ta en kort överfart till Halleskären och gå i land nära Sportfiskeklubbens brygga. Hemvägen kan ni ta vägen över södra Fotö genom fiskebåtshamnen, ta en tuff blåsig överfart parallellt med Fotöbron och sedan landnära paddla hemåt samma väg. Annars går ni samma väg hem som ni kom.

5. Mera för den äventyrslystne i gott sällskap är Rörö Runt, stora delar av ön naturreservat med garanterat bränningar på västsidan. Övernattning på Rammen. Surfing i Hummerviken eller Vinga via Halleskären.

Tänk på säkerheten!

Du ska alltid vara fri att glida ur sittbrunnen när du vill och om du välter. Lås aldrig fast dig ens vid kortare överfarter genom att förvara något mellan knäna som gör att du inte kan glida ur.

När flera paddlar tillsammans är det av största vikt att ni organiserar er och kommer överens om vem som paddlar sist och vem som paddlar först. Siste paddlare kallar vi “kökarl” och bör vara en van paddlare. Hen har kamratlina, pump och torrt ombyte med sig. På det sättet tappas ingen bort pga hård vind, skada eller utmattning/sjukdom. (Vi ger kurser på vit, gul och grön nivå. Den gröna nivån ger erfarenhet och kunskap om olika typer av räddningsmanövrar).

Svarta torra stenar blir blixthala när du sätter en blöt fot på dem.

De vita vackra sjötulpanerna som draperar stenar i vattenbrynet är rakbladsvassa och skär illa i nakna knän och fötter.

Rödmaneter är ofta gula och deras långa strån orsakar en brännande sveda.

Går du för nära land kan övermäktig sidvind trycka kajaken mot land eller bergvägg med hjälp av turbulenta strömningar.

Kajaken ska aldrig vara I farleden annat än för att korsa den, göra överfart. Farleden är för större fartyg och de har en mycket längre “bromssträcka” än du.

När du närmar dig Burö färjeläge ska du hålla avstånd till färjan. Går du nära vet kaptenen inte om att du är där, hen kan inte se dig. Undvik farlig placering av dig själv så att färjan kan manövrera snabbt backläge eller annan manöver utan att bekymra sig om dig i kajak.