Kajakcenter

 

 

Välkommen till ÖBS Kajak på Öckerö!

Vi sjösätter oftast i en vik med grunda vatten för de första minuterna med fina paddelstråk alldeles nära. Att hyra hos oss innebär att få helutrustad kajak: flytväst, kapell, paddel, kamratlina och länspump. Mobiltelefonfodral, våtskor, paddelhandskar och vattentäta packsäckar lånar vi ut gratis så gott vi kan!

Vad ska vi ta med oss?

Ett torrt ombyte är skönt vid återkomsten till hamnen även om ingen i ert sällskap prövat ofrivilligt bad. Ett enkelt mellanmål kan höja humöret efter en stunds motvindspaddling:) Vi vill också föreslå keps, solglasögon, vattenflaska och saltvattentåliga skor. Det är mycket lättare att röra sig i och ur en kajak med korta shorts eller stretchvänliga byxor, löpartights.

Tänk på säkerheten!

Du ska alltid vara fri att glida ur sittbrunnen närhelst du önskar. Lås aldrig fast dig genom att förvara något mellan knäna, ens vid kortare överfarter.

Är gruppen fler än 4 personer är det viktigt att ingen “tappas bort” på turen. Använd en förstepaddlare och en sistepaddlare eller dela upp ansvaret för varandra sinsemellan.

Svarta torra stenar blir blixthala när du sätter en blöt fot på dem.

De vita vackra sjötulpanerna som draperar stenar och klipphällar i vattenbrynet är rakbladsvassa och skär illa I nakna knän och fötter.

Rödmaneter är ofta gula och deras trådar orsakar en brännande sveda oftast flera dagar.

Går du för nära en bergvägg kan du fasta i vågorna och de strömmar som uppstår där. Bäst är ett avstånd på 10-15 meter om du har sidvind.

Kajaken ska aldrig vara i farleden annat än för att korsa den vid överfart. Farleden är för större fartyg med en mycket längre “bromssträcka” än du.

När du närmar dig färjeläget vid Burö bör du hålla avstånd till färjan och vara synlig från kaptenen hytt. Går du för nära syns du inte och det hindrar kaptenen från snabba manövrar, t.ex backning i samband med ambulanstransport. Ha tålamod och var sedd!

Är du helt ny paddlare eller finns det någon i ditt sällskap som kanske aldrig paddlat förut? Ni kan utan merkostnad boka en välkomnare/instruktör som är med er till dess ni är på vattnet i kajak. Introduktionen är densamma som Kanotförbundets EPP Vit.

 

Priser 2019

 

Tiden räknas från avfärd. Tid i hamnen för packning och förberedelser är utan kostnad.

Singelkajak                   Dubbelkajak

0-3 tim   320 kr               430 kr (med en deltagare upp till 17 år 360 kr)

0-6 tim   440 kr               600 kr ( med en deltagare upp till 17 år 540 kr)

0-24 tim 520 kr               790 kr (med en deltagare upp till 17 år 720 kr)

Rabatter

1 vuxen som paddlar med en ungdom i varsin singelkajak har 70 % rabatt på en av kajakerna

2 vuxna som paddlar med barn i varsin singelkajak har yngsta barnets kajak gratis. Dessa rabatter kan inte kombineras med varandra.

 

StandUpPaddling tillhandahålles med bräda, paddel, flytväst och vattenskyddat mobilfodral.

Våtskor och handskar lånar vi ut gratis så länge vi kan!

1 tim  140 kr  2 tim 250 kr

Öppet 9-18 Torsdag, fredag, lördag och söndag med telefonnr: 073-15 15 984. Förboka ert besök någon dag före ankomst för säkerhets skull. Mailadress obskajak@gmail.com. Det går bra att betala med Swish, kort eller kontant.

Swishnummer 123 420 1125/ Öckerö Båtsällskap


Kalender 2019 

26 mars Senior Sports School

25 maj Kurs Gul EPP (se flik Paddelpasset)

8 juni  Kurs Gul EPP

15 juni Kurs Grön EPP (1)

16 juni Barn och familjepaddling kl. 11 – 14

samt Kurs Grön EPP (2)

23 juni Kurs Gul EPP

1 juli    Kurs Gul EPP 

2 juli    Kurs GSRT Heldagskurs med Grundläggande Säkerhet och räddningstekniker

4 juli Barn och familjepaddling kl 11 – 14

8 juli    Kurs Gul EPP

9 juli    Kurs Grön EPP (1)

10 juli  Kurs Grön EPP (2)

14 juli- 21 juli

15-16 juli Övernattning med naturtid:)

17 juli  Kurs Gul EPP

18 juli Grön Examination 

29 juli Kurs Gul EPP

30 juli Kurs Grön EPP (1)

31 juli Kurs Grön EPP (2)

3 augusti  Kurs Gul EPP

4 augusti Heldagskurs GSRT Grundläggande Säkerhet och räddningstekniker

10 augusti Kurs Gul EPP

27 augusti-12 september Gunillagymnasiet har idrottslektioner i kajak

24 september kl.10 Senior Sport School besöker oss och det ges möjlighet att pröva kajak

 

Observera att mindre ändringar kan ske. För intresseanmälan och bokning kurser Gul, Grön och GSRT maila kontakt@naturtid.se

—————————-

 

 

Var ska vi paddla?

Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård har paddelvänliga och spännande vatten med 10 öar och mängder av holmar.  Naturen erbjuder både stillsamma indianpaddlingar och häftiga grynnor för rockhopping och surfing. Varje ö och varje holme har en vindsida och en läsida så paddlingen kan alltid göras lite svårare för den som vill vara med om mycket på få timmar.

Paddla landnära när det är möjligt, planera överfarter mellan holmar och öar så att vägen blir så kort och klok som möjligt, undvik ensampaddlingar och välj väg efter vindförhållanden och ork!

Paddeltips

1. Hamnen utmed Hälsö till Burö och tillbaka till hamn. C:a 3,5 km. En landnära paddling över delvis mycket grunda vatten, skyddade från stark vind och vågor. Läge för teknikövningar och en kort skön paddelupplevelse.

2. Hälsö Runt går över Burö, förbi ett färjeläge och med landnära paddling når ni tillbaka till hamnen genom brohålet i bron mellan Hälsö och Öckerö, c:a 4 km. Paddla genom brohålet rakt framifrån så mötande båttrafik ser er och så ni kan se när det är fritt fram.

3. Från hamnen till Lindholmen över Burö och tillbaka.  C:a 5 km. Lindholmen är en populär övernattningsholme med grillplats och utedass. Holmarna vid Burö: Ängholmen, Äxholmen och Långholmen  ligger nära varandra och mellan Långholmen och Lindholmen är en kort överfart.

4. Halleskären  ligger sydväst om Hönö och att ta sig dig är en längre paddling på c:a 22 km, inklusive vilsam paddling mellan Äxholmarna. Mestadels landnära paddling men med några överfarter.

Från hamnen går Ni genom brohålet och följer Öckerös östsida tills ni ser Vindkraftverket och håller kurs på det. Därefter passerar ni ett livligt trafikerat färjeläge (planera, vänta och passera när färjan inte störs av er). När ni närmar er Fotöbron kan ni gå genom Hönö Hamn för att sedan hålla kurs mot de två stora vita pelarna på Fotö, runda Fotö på norrsidan, stryka utmed Fotös västsida och när en järnstång med vit topp som fungerar som markering av grund, mitt i farleden mellan Fotö och Äxholmarna är passerad är det dags att smyga in mellan Äxholmarna  för att sedan ta en kort överfart till Halleskären och gå i land nära Sportfiskeklubbens brygga. Hemvägen kan ni ta vägen över södra Fotö genom fiskebåtshamnen, ta en tuff blåsig överfart parallellt med Fotöbron och sedan landnära paddla hemåt samma väg. Annars går ni samma väg hem som ni kom.

5. Mera för den äventyrslystne i gott sällskap är Rörö Runt, stora delar av ön naturreservat med garanterat bränningar på västsidan. Övernattning på Rammen. Surfing i Hummerviken eller Vinga via Halleskären.

Varmt Välkommen!